świąteczne pierniczki

Jeżeli tak jak my kochacie pierniczki, ale chcielibyście przeżyć święta trochę bardziej zdrowo, to mamy dla was przepis, który jak żaden inny przypadł nam do gustu!

Ta wersja pierników jest zdrowsza z kilku powodów: dzięki innej mące ma większą zawartość błonnika, a wyeliminowanie cukru na rzecz zamiennika zmniejszy nie tylko kaloryczność, ale też sprawi, że pierniczki będą po prostu zdrowsze dla was!

Ciasto piernikowe nie jest zbyt słodkie, dlatego dobrze jest ozdobić pierniczki czymś słodkim, co nada im posmaku! Możecie spokojnie bez wyrzutów sumienia wyrysować wzory pisakami z lukru, lub ozdobić je na własny, sprawdzony sposób.

Sposób przygotowania:

1. W dużej misce mieszamy mąkę (300g), przyprawę korzenną (1 opakowanie), sól (1 łyżeczka), sodę (1 łyżeczka), proszek do pieczenia (1 łyżeczka).
2. W drugiej misce mieszamy jajko, olej (3 łyżki), wodę (0.5 szklanki), cukier kokosowy lub inne słodzidło (40g), miód (3 łyżki).
3. Przelewamy płynną miseczkę do produktów suchych i dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być lepkie, trochę jak na ciasto kruche. Jeśli trzeba, dolewamy 1-3 łyżki mleka. Jeśli ciasto za mocno się lepi i nie możemy go ugnieść bo przykleja się do rąk, dodajemy trochę mąki.
4. Ugniatamy ciasto ok. 5 minut
5. Zawijamy ciasto w folię i wsadzamy do lodówki na 1 h.
6. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
7. Wyciągamy ciasto z lodówki, rozdzielamy na 3 części. Wałkujemy pierwszą część na bardzo płasko i wykrawamy kształty foremką. To samo robimy z 2 i 3 częścią ciasta.
8. Pieczemy pierniki przez 12 minut w 180 stopniach.
9. Po upieczeniu studzimy około 10-30 minut i dopiero wtedy zdobimy- albo robimy domowy lukier z cytryny i cukru pudru, albo zdobimy pisakiem.

Smacznego!