Szanowni Rodzice,
Przedstawiamy 5 pomysłów na śniadanie dla małego sportowca! Smacznego.
1.Domowa granola
Domowa granola to idealne rozwiązanie dla śpiochów i spóźnialskich – porcję płatków można zalać ciepłym lub zimnym mlekiem albo jogurtem naturalnym, dodać świeże owoce i gotowe!
Takie śniadanie dostarcza węglowodanów, białek i tłuszczów. Jest również bogate w składniki mineralne: potas, cynk oraz żelazo.
Gotową granolę możesz przechowywać w szklanych słoiku 2 tygodnie.
⏰ Czas przygotowania: 20 minut
⚖️ Ilość: 700 gram
🛒 Składniki:
- 200 g płatków orkiszowych/jaglanych/gryczanych lub ryżowych (możecie też pomieszać kilka rodzajów)
- 200 g płatków owsianych
- 50 g migdałów
- 50 g pestek słonecznika
- 50 g suszonych moreli
- 50 g suszonych rodzynek
- 50 ml oleju z pestek winogron
- 50 ml syropu klonowego, daktylowego lub z agawy
- 200 ml soku jabłkowego/pomarańczowego lub wody
🥄 Przygotowanie:
- Nagrzej piekarnik do 160°C i włącz termoobieg.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Wszystkie płatki wymieszaj w misce.
- Olej, syrop i sok lub wodę podgrzej w garnku do momentu aż składniki się połączą. Przelej je do przygotowanych płatków i dokładnie wymieszaj.
- Masę rozłóż równomiernie na blaszce.
- Płatki wstaw do nagrzanego piekarnika na 10 minut i od czasu do czasu je przemieszaj.
- Następnie dodaj do płatków ziarna i bakalie i praż w piekarniku kolejne 5 minut.
- Wyjmij blachę z granolą, wystudź i dodaj drobno pokrojone suszone owoce.
2. Owsianka z owocami
Owsianka to podstawa zdrowych śniadań. Dodaj ulubione świeże lub suszone owoce i zjadaj ją jak najczęściej! Możesz też modyfikować jej gęstość poprzez dodanie większej ilości mleka oraz wymienić płatki np. na jaglane, ryżowe, gryczane czy z komosy ryżowej.
Pamiętaj, że borówki są źródłem potasu oraz witamin C i K dlatego często je spożywaj.
⏰ Czas przygotowania: 10 minut
⚖️ Ilość: 1 porcja
🛒 Składniki:
- 250 ml mleka roślinnego lub zwierzęcego
- 5 łyżek płatków owsianych
- 1/2 dojrzałego banana
- 1/4 jabłka
- 1 łyżka miodu (możesz wymienić na syrop klonowy lub z agawy)
- szczypta cynamonu
- garść borówek
🥄 Przygotowanie:
- Wlej mleko do garnka i mocno podgrzej.
- Wsyp płatki owsiane i gotuj przez 3 minuty bez przykrycia na małym ogniu. Pamiętaj o częstym mieszaniu.
- Obierz owoce i pokrój na małe kawałki.
- Gdy całe mleko zostanie wchłonięte przez płatki dodaj owoce.
- Całość gotuj jeszcze przez 2 minuty aż banan i jabłko zmiękną.
- Owsiankę przełóż na talerz, polej miodem, posyp cynamonem i borówkami.
3. Jaglanka z owocami
Jaglanka to kolejne uniwersalne śniadanie. Jeśli jesteś przeziębiony albo po prostu chcesz wzmocnić swoją odporność – dodaj do niej imbir. Możesz podobnie jak w owsiance modyfikować jej gęstość poprzez dodanie większej ilości mleka. Kasa jaglana bogata jest w magnez, żelazo i witaminy z grupy B.
⏰ Czas przygotowania: 15 minut
⚖️ Ilość: 2 porcje
🛒 Składniki:
- 100 g kaszy jaglanej
- 350 ml mleka roślinnego lub zwierzęcego
- 1/2 gruszki / jabłka / brzoskwini / banana pokrojonego w kostkę
- 1 łyżeczka oleju roślinnego lub masła klarowanego
- 1 łyżka miodu / syropu klonowego
- kilka kropel soku z cytryny
- plasterek świeżego imbiru
🥄 Przygotowanie:
- Do garnka wlej mleko, dodaj olej lub masło i miód lub syrop.
- Na suchej patelni praż kaszę na średnim ogniu. Następnie przepłucz ją gorącą wodą i dodaj do mleka.
- Całość doprowadź pod przykryciem do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 10 minut.
- Dodaj owoce pokrojone na kawałki i imbir i gotuj jeszcze 3 minuty następnie wyjmij imbir.
- Jaglankę przełóż na talerz i skrop sokiem z cytryny
4. Placki jaglano-owsiane z bananem
Dzisiejsze placki to nasza zdrowa wersja amerykańskich pancakes.
⏰ Czas przygotowania: 15 minut
⚖️ Ilość: 8 sztuk
🛒 Składniki:
- 75 g mąki owsianej
- 50 g mąki jaglanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200-225 ml mleka roślinnego lub zwierzęcego
- 1 łyżka oleju z pestek winogron lub rzepakowego
- 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
- 1 dojrzały banan pokrojonego w plasterki
- ulubiony syrop do polania
🥄 Przygotowanie:
- 200 ml mleka, miód lub syrop oraz olej wymieszaj w misce.
- Dodaj obie mąki i proszek do pieczenia i zmiksuj całość do powstania gładkiego ciasta.
- Nagrzej patelnię do pieczenia, jeśli w tym czasie ciasto bardzo zgęstnieje (powinno być konsystencji „naleśnikowej”) dolej 25 ml mleka i znowu wymieszaj.
- Nalej odrobinę oleju na patelnię.
- Wylewaj na patelnię placuszki o średnicy ok. 10 cm. Gdy na placuszku pojawią się pęcherzyki powietrza połóż na nim plasterki banana i przewróć na drugą stronę.
- Placuszki smaż, aż z obu stron będą zarumienione.
- Gotowe placuszki ułóż na talerzu i polej ulubionym syropem.
5. Owsiane muffinki
Muffinki są proste w wykonaniu i chyba nie ma nikogo kto by ich nie lubił. Płatki owsiane to doskonałe źródło błonnika a dzięki dodaniu rodzynek lub daktyli są już naturalnie słodkie i nie trzeba ich dosładzać.
⏰ Czas przygotowania: 35 minut
⚖️ Ilość: 12 sztuk
🛒 Składniki:
- 250 ml mleka roślinnego lub zwierzęcego
- 100 g rodzynek lub suszonych daktyli
- 100 ml oleju roślinnego lub rozpuszczonej margaryny
- 150 g płatków owsianych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 50 g mąki kukurydzianej lub ryżowej (możesz ją zastąpić pszenną)
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 100 g dojrzałego banana
🥄 Przygotowanie:
- Mleko podgrzewaj z rodzynkami/daktylami przez 10 minut a następnie zmiksuj całość blenderem.
- Dodaj olej / margarynę oraz rozgniecionego banana i ponownie zmiksuj.
- W misce wymieszaj suche składniki – obie mąki, proszek do pieczenia, sodę i płatki owsiane.
- Przelej mokre składniki do suchych. Wymieszaj dokładnie i odstaw na 5 minut.
- Nagrzej piekarnik do 170°C (pieczenie góra i dół).
- Ciasto przełóż do papilotów do muffinek. Babeczki niewiele urosną więc możesz napełnić je do 4/5 wysokości.
- Piecz 20 minut. Podawaj wystudzone.
Życzymy smacznego!