Śniadania Mistrzów

Szanowni Rodzice,

Przedstawiamy 5 pomysłów na śniadanie dla małego sportowca! Smacznego.

 

1.Domowa granola 

Domowa granola to idealne rozwiązanie dla śpiochów i spóźnialskich – porcję płatków można zalać ciepłym lub zimnym mlekiem albo jogurtem naturalnym, dodać świeże owoce i gotowe!

Takie śniadanie dostarcza węglowodanów, białek i tłuszczów. Jest również bogate w składniki mineralne: potas, cynk oraz żelazo.

Gotową granolę możesz przechowywać w szklanych słoiku 2 tygodnie.

 

⏰ Czas przygotowania: 20 minut

⚖️ Ilość: 700 gram

 

🛒 Składniki:

  • 200 g płatków orkiszowych/jaglanych/gryczanych lub ryżowych (możecie też pomieszać kilka rodzajów)
  • 200 g płatków owsianych
  • 50 g migdałów
  • 50 g pestek słonecznika
  • 50 g suszonych moreli
  • 50 g suszonych rodzynek
  • 50 ml oleju z pestek winogron
  • 50 ml syropu klonowego, daktylowego lub z agawy
  • 200 ml soku jabłkowego/pomarańczowego lub wody

 

🥄 Przygotowanie:

  • Nagrzej piekarnik do 160°C i włącz termoobieg.
  • Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  • Wszystkie płatki wymieszaj w misce.
  • Olej, syrop i sok lub wodę podgrzej w garnku do momentu aż składniki się połączą. Przelej je do przygotowanych płatków i dokładnie wymieszaj.
  • Masę rozłóż równomiernie na blaszce.
  • Płatki wstaw do nagrzanego piekarnika na 10 minut i od czasu do czasu je przemieszaj.
  • Następnie dodaj do płatków ziarna i bakalie i praż w piekarniku kolejne 5 minut.
  • Wyjmij blachę z granolą, wystudź i dodaj drobno pokrojone suszone owoce.

 

2. Owsianka z owocami

Owsianka to podstawa zdrowych śniadań. Dodaj ulubione świeże lub suszone owoce i zjadaj ją jak najczęściej! Możesz też modyfikować jej gęstość poprzez dodanie większej ilości mleka oraz wymienić płatki np. na jaglane, ryżowe, gryczane czy z komosy ryżowej.

Pamiętaj, że borówki są źródłem potasu oraz witamin C i K dlatego często je spożywaj.

 

⏰ Czas przygotowania: 10 minut

⚖️ Ilość: 1 porcja

 

🛒 Składniki:

  • 250 ml mleka roślinnego lub zwierzęcego
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 1/2 dojrzałego banana
  • 1/4 jabłka
  • 1 łyżka miodu (możesz wymienić na syrop klonowy lub z agawy)
  • szczypta cynamonu
  • garść borówek

 

🥄 Przygotowanie:

  • Wlej mleko do garnka i mocno podgrzej.
  • Wsyp płatki owsiane i gotuj przez 3 minuty bez przykrycia na małym ogniu. Pamiętaj o częstym mieszaniu.
  • Obierz owoce i pokrój na małe kawałki.
  • Gdy całe mleko zostanie wchłonięte przez płatki dodaj owoce.
  • Całość gotuj jeszcze przez 2 minuty aż banan i jabłko zmiękną.
  • Owsiankę przełóż na talerz, polej miodem, posyp cynamonem i borówkami.

 

3. Jaglanka z owocami

Jaglanka to kolejne uniwersalne śniadanie. Jeśli jesteś przeziębiony albo po prostu chcesz wzmocnić swoją odporność – dodaj do niej imbir. Możesz podobnie jak w owsiance modyfikować jej gęstość poprzez dodanie większej ilości mleka. Kasa jaglana bogata jest w magnez, żelazo i witaminy z grupy B.

 

⏰ Czas przygotowania: 15 minut

⚖️ Ilość: 2 porcje

 

🛒 Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 350 ml mleka roślinnego lub zwierzęcego
  • 1/2 gruszki / jabłka / brzoskwini / banana pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego lub masła klarowanego
  • 1 łyżka miodu / syropu klonowego
  • kilka kropel soku z cytryny
  • plasterek świeżego imbiru

 

 

🥄 Przygotowanie:

  • Do garnka wlej mleko, dodaj olej lub masło i miód lub syrop.
  • Na suchej patelni praż kaszę na średnim ogniu. Następnie przepłucz ją gorącą wodą i dodaj do mleka.
  • Całość doprowadź pod przykryciem do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 10 minut.
  • Dodaj owoce pokrojone na kawałki i imbir i gotuj jeszcze 3 minuty następnie wyjmij imbir.
  • Jaglankę przełóż na talerz i skrop sokiem z cytryny

 

4. Placki jaglano-owsiane z bananem

Dzisiejsze placki to nasza zdrowa wersja amerykańskich pancakes.

 

⏰ Czas przygotowania: 15 minut

⚖️ Ilość: 8 sztuk

 

🛒 Składniki:

  • 75 g mąki owsianej
  • 50 g mąki jaglanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200-225 ml mleka roślinnego lub zwierzęcego
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron lub rzepakowego
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • 1 dojrzały banan pokrojonego w plasterki
  • ulubiony syrop do polania

 

🥄 Przygotowanie:

  • 200 ml mleka, miód lub syrop oraz olej wymieszaj w misce.
  • Dodaj obie mąki i proszek do pieczenia i zmiksuj całość do powstania gładkiego ciasta.
  • Nagrzej patelnię do pieczenia, jeśli w tym czasie ciasto bardzo zgęstnieje (powinno być konsystencji „naleśnikowej”) dolej 25 ml mleka i znowu wymieszaj.
  • Nalej odrobinę oleju na patelnię.
  • Wylewaj na patelnię placuszki o średnicy ok. 10 cm. Gdy na placuszku pojawią się pęcherzyki powietrza połóż na nim plasterki banana i przewróć na drugą stronę.
  • Placuszki smaż, aż z obu stron będą zarumienione.
  • Gotowe placuszki ułóż na talerzu i polej ulubionym syropem.

 

5. Owsiane muffinki

Muffinki są proste w wykonaniu i chyba nie ma nikogo kto by ich nie lubił. Płatki owsiane to doskonałe źródło błonnika a dzięki dodaniu rodzynek lub daktyli są już naturalnie słodkie i nie trzeba ich dosładzać.

 

⏰ Czas przygotowania: 35 minut

⚖️ Ilość: 12 sztuk

 

🛒 Składniki:

  • 250 ml mleka roślinnego lub zwierzęcego
  • 100 g rodzynek lub suszonych daktyli
  • 100 ml oleju roślinnego lub rozpuszczonej margaryny
  • 150 g płatków owsianych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 g mąki kukurydzianej lub ryżowej (możesz ją zastąpić pszenną)
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 g dojrzałego banana

 

🥄 Przygotowanie:

  • Mleko podgrzewaj z rodzynkami/daktylami przez 10 minut a następnie zmiksuj całość blenderem.
  • Dodaj olej / margarynę oraz rozgniecionego banana i ponownie zmiksuj.
  • W misce wymieszaj suche składniki – obie mąki, proszek do pieczenia, sodę i płatki owsiane.
  • Przelej mokre składniki do suchych. Wymieszaj dokładnie i odstaw na 5 minut.
  • Nagrzej piekarnik do 170°C (pieczenie góra i dół).
  • Ciasto przełóż do papilotów do muffinek. Babeczki niewiele urosną więc możesz napełnić je do 4/5 wysokości.
  • Piecz 20 minut. Podawaj wystudzone.

 

Życzymy smacznego!