Jak ciasteczka to tylko zdrowe!

Kiedy w ciągu dnia zaczyna brakować nam energii, często sięgamy po słodkie przekąski, wierząc, że będą dla nas ratunkiem. Że pozwolą nam dłużej pracować, efektywniej się uczyć i lepiej skupić. Gdzie kryje się więc „ta” prawdziwa moc?

Niemalże wszystkie batony i ciastka, które kupujemy w sklepach, zawierają tonę rafinowanego cukru, syropu glukozowo-fruktozowego i niekorzystnego dla nas tłuszczu. Taki zestaw składników nie tylko kiepsko wpływa na nasze zdrowie, lecz także nie przyczynia się do rzeczywistego wzrostu energii. Świetną alternatywą dla ogólnodostępnych niezdrowych słodyczy są batony i ciasteczka mocy, które relatywnie łatwo i szybko można przyrządzić samemu w domu, a fakt, że są pyszne i jednocześnie zdrowe, dodatkowo pozytywnie wpływa na nasze emocje i ogólne samopoczucie.

Dziś zaserwujemy Wam przepis na szybkie ciasteczka owsiane, które zawierają dużo błonnika. Pomaga on stabilizować poziom cukru we krwi. Błonnik trawiony jest powoli, dzięki czemu poziom cukru we krwi utrzymuje się przez długi czas na stałym poziomie. Nie dochodzi tutaj do gwałtownego wyrzutu insuliny, z którym mamy do czynienia spożywając sklepowe słodycze. Płatki owsiane zawierają witaminy z grupy E, PP i B oraz minerały takie jak: cynk i magnez; wspierają sprawne funkcjonowanie układu nerwowego i mięśni.

Składniki:
– 1 szklanka płatków owsianych
– 1 łyżeczka sody
– ½ szklanki syropu daktylowego
– 3 łyżki rodzynek lub pokrojonych bardzo drobno suszonych moreli (kto co lubi)
– 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego (może to być także olej ryżowy lub masło klarowane)
– szczypta soli
– 2 jajka
– 1 szklanka mąki (np. mieszanka ryżowo-kokosowa)

Przygotowanie:
W naczyniu wymieszać i połączyć wszystkie suche składniki, a następnie dodać do nich olej i jajka.
Z ciasta formować niewielkie kulki i delikatnie dociskając (tak, by powstały ciasteczka), następnie nakładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 15–20 minut w 180 stopniach. Po upływie 15 minut sprawdzić, czy ciastka się nie przesuszyły.

Smacznego!