Desery Mistrzów

Szanowni Rodzice,

Przedstawiamy 5 pomysłów na desery dla małego sportowca! Smacznego.

 

1. Owsiane ciasteczka z daktylami

Czas zamienić się w ciasteczkowego potwora! Daktyle to doskonale źródło żelaza, potasu i witamin z grupy B. Warto wiedzieć, że ziarna słonecznika są wysokokaloryczne i zawierają wielonasycone kwasy tłuszczowe odpowiadające m.in. za nawilżenie skóry.

 

⏰ Czas przygotowania: 20 minut

⚖️ Ilość: 20 szt

 

🛒 Składniki:

  • 150 ml mleka roślinnego lub zwierzęcego
  • 150 g suszonych daktyli
  • 2 łyżki kakao
  • 125 g margaryny
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego
  • 5 łyżek ziaren słonecznika
  • 150 g płatków owsianych
  • 3 łyżki rodzynek lub suszonej żurawiny
  • kilka kropel cytryny

 

🥄 Przygotowanie:

  • Daktyle zalej 100 ml mleka i odstaw na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
  • Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni.
  • Namoczone daktyle odcedź i zblenduj.
  • Do garnka przełóż daktyle, margarynę, 50 ml mleka, pastę waniliową oraz kakao. Podgrzewaj wszystko na średnim ogniu cały czas mieszając do momentu aż wszystkie składniki się rozpuszczą.
  • Zmniejsz ogień i gotuj całość jeszcze 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
  • Dodawaj stopniowo płatki owsiane, słonecznik i suszone owoce. Mieszaj aż uzyskasz zwartą masę. Dodaj sok z cytryny.
  • Nagrzej piekarnik do 160°C.
  • Przy pomocy dwóch łyżeczek ułóż masę w formie ciastek na blachę wyłożoną papierem.
  • Piecz 10 minut. Podawaj wystudzone.

 

2. Zielony koktajl

Zielone liście to doskonały sposób na odporność. Jarmuż to chyba najzdrowsze warzywo liściaste! Zawiera przeciwutleniacze, witaminę C, A, K i B, błonnik, luteinę, chlorofil, beta-karoten, wapń, magnez, potas, żelazo i kwas foliowy – dużo, prawda? Dzięki borówkom i syropom warzywa zielono listne nie muszą kojarzyć si źle.

 

⏰ Czas przygotowania: 5 minut

⚖️ Ilość: 350 ml

 

🛒 Składniki:

  • 3 liście szpinaku
  • 2 liście jarmużu
  • 4 łyżki borówek
  • sok z połowy cytryny
  • 250 ml wody lub mleka roślinnego
  • 2 łyżki syropu klonowego

 

🥄 Przygotowanie:

  • Liście szpinaku i jarmużu umyj i odetnij twarde części.
  • Borówki rownież umyj.
  • Wszystkie składniki zblenduj.

 

3. Malinowy kisiel

Domowy kisiel to o wiele lepsza propozycja niż gotowiec z torebki, który zawiera barwniki  konserwanty. A co najważniejsze – czas i sposób jego przygotowania jest taki sam!

 

⏰ Czas przygotowania: 10 minut

⚖️ Ilość: 500 ml

 

🛒 Składniki:

  • 150 ml domowego soku z malin
  • 350 ml wody
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1-2 łyżki cukru trzcinowego (lub innego słodzika)

 

🥄 Przygotowanie:

  • Sok i wodę wymieszaj.
  • 400 ml mieszaniny wlej do garnka, dodaj cukier, zagotuj a następnie zmniejsz ogień.
  • Do pozostałych 100 ml dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj.
  • Do gotującej się na małym ogniu wody z sokiem wlewaj powoli roztwór wody z mąką cały czas mieszając aż do uzyskania gładkiej i gęstej konsystencji.
  • Gotowy kisiel przelej do miseczek i podawaj tak jak lubisz – na ciepło lub zimno. Możesz dodać też swoje ulubione owoce.

 

4. Cytrynowa galaretka z borówkami

Chyba nie ma nikogo kto nie lubi galaretki! Cytryny wbrew powszechnej opinii nie są najbogatsze w witaminę C, ale dostarczają też wapń, potas, fosfor i witaminy z grupy B.

 

⏰ Czas przygotowania: 15 minut + chłodzenie

⚖️ Ilość: 4 porcje

 

🛒 Składniki:

  • 2 cytryny
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 500 ml wody
  • 20 g żelatyny wieprzowej
  • borówki

 

🥄 Przygotowanie:

  • Umyj cytryny, sparz je gorącą wodą, obierz i pokrój w plasterki.
  • 400 ml wody wlej do garnka, dodaj cukier i cytryny, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 2 minuty.
  • W 100 ml wody rozpuść żelatynę.
  • Odcedź cytryny, a płyn ponownie umieść w garnku, dodaj rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszaj.
  • Do pucharków wrzuć umyte borówki i przelej przestudzoną galaretkę. Wstaw do lodówki na kilka godzin.

 

5. Pieczone jabłka

Chociaż za oknem już prawie wiosna to warto wrócić smakiem do jesieni. Uważaj żeby nie przegapić momentu upieczenia jabłek – gdy skórka się pomarszczy a w kuchni unosi się przyjemny zapach to znak, że są gotowe!

 

⏰ Czas przygotowania: 40 minut

⚖️ Ilość: 6 sztuk

 

🛒 Składniki:

  • 6 twardych jabłek
  • ulubiona konfitura
  • 8 łyżeczek płatków owsianych lub jaglanych
  • olej do smarowania

 

🥄 Przygotowanie:

  • Nagrzej piekarnik do 180°C (z termoobiegiem).
  • Umyj jabłka. W miejscu ogonka wydrąż gniazda nasienne, wsyp łyżeczkę płatków i wypełnij konfiturą. Wierzch posyp płatkami.
  • Jabłka ułóż w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym.
  • Piecz 30 minut. Jabłka muszą czym miękkie ale nie mogą się rozpadać.
  • Gotowe jabłka przełóż na talerz i podawaj na ciepło.

 

Życzymy smacznego!