Czym są Koktajle?
Są sycące, łatwo przyswajalne, zastąpią drugie śniadanie lub podwieczorek i co najważniejsze – są bogatym źródłem białka, tłuszczów, węglowodanów, błonnika czy witamin. Przez najbliższy tydzień będziemy Was zachęcać do zielonego!
10 zasad zdrowych koktajli:
Wiele osób nie pije koktajli z prostego powodu – nie wiedzą jak je przygotować, dlatego przygotowaliśmy dla Was ściągę. My szczególnie polecamy zielone koktajle z warzywami liściastymi w roli głównej – nie od dziś wiadomo jaki jest ulubiony kolor piłkarzy 🙂
Zielony koktajl w 7 krokach:
Są zdrowe, zawierają mnóstwo witamin, minerałów i antyoksydantów. Wybierając zielone liście najlepiej zacząć od szpinaku i jarmużu, bo są neutralne w smaku i mają wysoką gęstość odżywczą. Niektóre zielonolistne warzywa i zioła mają specyficzny smak np. rukola, więc należy uważać z ich ilością, żeby nie zepsuć smaku.
Polecane warzywa: szpinak, jarmuż, natka pietruszki, rukola, sałata rzymska, liście rzepy, liście kalarepy, roszponka, bazylia, mięta, kolendra, pokrzywa, brukselka, kapusta pekińska, kapusta pak choy, kiełki
Oprócz zielonych liści do koktajli można dodać również inne warzywa: ogórek, cukinia, seler naciowy, brokuł, groszek, kalarepa, papryka
Dodatek owoców sprawi, że koktajl będzie miał słodki, pyszny smak i zyska dodatkowe witaminy oraz inne cenne składniki odżywcze. Polecamy owoce jagodowe – im ciemniejsze tym więcej mają cennych antyoksydantów. Natomiast dodatek takich owoców jak: banan, mango czy awokado, sprawi, że koktajl będzie miał też aksamitną, kremową konsystencję.
Polecane owoce: jabłko, gruszka, brzoskwinia, ananas, pomarańcz, melon, winogrono, kiwi, truskawki, maliny, jagody, borówki, jeżyny, czereśnie, wiśnie, banan, mango, awokado
Dolewając płynu mamy wpływ na jego konsystencję – możecie przygotować gęsty koktajl który je się łyżeczką lub bardziej rozcieńczony, nadający się do wypicia. Jeśli chodzi o rodzaj płynu to może być to po prostu woda, mleko roślinne lub woda kokosowa.
Pod koniec miksowania do koktajlu warto dodać również sok z cytryny, który podkręci jego smak.
Imbir doda pikanterii, siemię lniane i nasiona chia – kwasy tłuszczowe Omega 3. Możesz dodać też spiruliny lub młody jęczmień.
Jeśli chcecie, żeby koktajl był bardziej sycący, możecie dodać do niego ugotowaną kaszę jaglaną, płatki owsiane czy garść orzechów np. nerkowca.
Nasze przepisy
1. Przepis na koktajl Jagodowy
2. Przepis na koktajl Bananowo-szpinakowy
3. Przepis na koktajl Z awokado
4. Przepis na koktajl Pietruszkowy
5. Przepis na koktajl Jarmużowy
Smacznego!